
سیستم اعلام حریق وایرلس چیست؟
سیستم اعلام حریق بیسیم یا وایرلس یکی از انواع سیستمهای اعلام حریق است. شاید اسم سیستم اعلام حریق بیسیم کمی جدید به نظر بیاید ولی اولین با در سال 1980 از آن رونمایی شد. با سیستم اعلام حریق بیسیم دیگر خبری از سیمکشی و داکت نیست و به جای آن فقط از امواج رادیویی جهت ارتباط و ارسال پیام استفاه میشود.
تمامی سیستمهای اعلام حریق مجهز به حسگر یا سنسور آتش هستند. یعنی با وجود دود، حرارت، گرما و منوکسیدکربن غیرطبیعی به صورت خودکار فعال شده و به پنل مرکزی آتش آلارم میدهند.
در سیستم اعلام حریق بیسیم هم تقریبا همین اتفاق میافتد. فقط با این تفاوت که سیگنالها با امواج رادیویی به پنل مرکزی هشدار میدهند. دتکتورهای حرارتی به ترمیستورهای داخلی حساس به گرما مجهز شدهاند که به محض دریافت آلارم سریعا فعال میشوند.
تفاوت سیستم اعلام حریق وایرلس با سیستم اعلام حریق معمولی
اعلام حریق بیسیم چون با دریافت امواج رادیویی کار میکند نسبت به سیستمهای اعلام حریقی که باسیم فعال میشوند نصب و بهرهبرداری راحتتری دارد. خودتان تصور کنید که یک ساختمان چند طبقه را چقدر کم هزینهتر و سریعتر میتوان به سیستم اعلام حریق بیسیم مجهز کرد تا با سیستم اعلام حریق معمولی؛ که نه تنها به کلی سیم نیاز دارد بلکه باید برای درست کردن نمای داخلی ساختمان هم کلی به خرج افتاد.
البته از لحاظ تجهیزات هیچ تفاوتی با سایر سیستمهای اعلام حریق معمولی ندارد. سیستم اعلام حریق وایرلس به همه اجزا تشخیص دهندهی حریق و تجهیزات اعلام هشدار مثل پنل مرکزی، سنسور اعلام حریق، دتکتورهای حرارتی و دودی، تلفن کننده اعلام حریق، شسی، آژیر و آژیر فلاشر منتها همگی به صورت وایرلس، مجهز است؛ یعنی ارتباط این تجهیزات به جای استفاده از سیمهای 2 رشتهای و 3 رشتهای توسط امواج رادیویی صورت میگیرد.
تفاوت سیستم اعلام حریق وایرلس با دتکتور موضعی
جا دارد که در این متن یک نگاه کوتاهی به تفاوت سیستم اعلام حریق وایرلس و دتکتور موضعی (Independent Detector) داشته باشیم.
دتکتور موضعی را میتوان در مکان کوچک مثل آشپزخانه و اتاقها نصب کرد. سنسورهای دتکتور موضعی، به محض بالا رفتن حجم دود و حرارت اعلام هشدار کرده و صدای آژیر آن بلند میشود.
دتکتورهای موضعی که بهتر است آنها را دتکتور مستقل بنامیم، مانند سیستم اعلام حریق بی سیم پنل مرکزی ندارند و واقعا بصورت مستقل فقط با یک باتری کار میکنند.
مزایای سیستم اعلام حریق وایرلس چیست؟
تکنولوژی با هدف بازدهای بیشتر با صرف زمان کمتر در تمامی زمینهها در حال پیشرفت است و سیستمهای اعلام حریق هم از این سرعت تکنولوژی بیبهره نماندهاند. از مهمترین مزایای اعلام حریق وایرلس:
- صرفه جویی در هزینه و زمان برای کابل کشی
- عدم نیاز به زیرسازی و تخریب (علاوه بر کابلهای برق، دیگر نیازی نیست سیمهای مزاحم اعلام حریق را هم تحمل کنید) .
- نصب و بهره برداری سریع و آسان
- در صورت بازسازی و یا ایجاد تغییری در ساختمان میتوان به آسانی جایگاه پنل مرکزی اعلام حریق بیسیم را تغییر داد.
- اگر برق قطع شد نگران نباشید، چون با باتری داخلی فعال میشود.
- می توان از این سیستم اعلام حریق وایرلس در مکانهایی که به طور موقتی راه اندازی میشوند مثل نمایشگاههای فصلی استفاده کرد.
معایب استفاده از سیستم اعلام حریق بیسیم چیست؟
اگرچه بابت خرید کابل و هزینه کابل کشی، زیرسازی، کارگر و سایر موارد به خرج نمیافتید اما تجهیزات سیستم اعلام حریق بیسیم گرانتر از سیستم اعلام حریق معمولی است. البته با گرانی مواردی که در راه اندازی سیستم اعلام حریق معمولی ذکر شد، فکر میکنم مخارج نصب اعلام حریق وایرلس کمتر شود.
همانطور که قبلا خدمتتان عرض کردم به محض قطع برق سیستم اعلام حریق وایرلس با باتری فعال میشود. بنابراین باید به طور منظم باتریهای چک شده و تعویض شوند. البته قیمت باتریها هم چندان ارزان نیست.
معروف ترین سیستمهای اعلام حریق بیسیم کدامند؟
عملکرد خوب یک سیستم اعلام حریق بیسیم عالی بستگی به پایداری و عدم تداخل سیگنالها دارد. در کشور ما از دو برند سیستم اعلام حریق بیسیم معروف که همچین قابلیتهایی دارند استفاده میشود. آنها عبارتند از : سیستم اعلام حریق بیسیم جنرال الکتریک و دومی سیستم اعلام حریق بیسیم هگزا است.
اعلام حریق جنرال الکتریک
سیستم اعلام حریق وایرلس جنرال الکتریک که تولید شده یک شرکت آمریکایی مشهور (جالب است بدانید که مؤسس این شرکت توماس ادیسون بوده!) است. از لحاظ کیفیتی حرف ندارد، اما متأسفانه قیمت بالایی دارد. این سیستم گرانقیمت در ساختمانهایی که نیاز به امنیت بالایی دارند و باید از لحاظ امنیتی مورد تأیید سازمان آتش نشانی قرار بگیرند بکار میرود.
قیمت تجهیزات سیستم اعلام حریق بیسیم آدرس پذیر جنرال الکتریک حدود دو الی دو و نیم برابر سیستم اعلام حریق آدرس پذیر معمولی است. البته این میزان بدون در نظر گرفتن خرج و مخارج کابل و هزینه نصب برآورد شده است.
اعلام حریق هگزا
هگزا یکی از بهترین برندهای سیستم اعلام حریق ایرانی است. شرکت هگزا فایرآلارم با تولید سیستم اعلام حریق وایرلس هگزا با قیمتی مناسب و کارکردی قابل قبول، طرفدارهای زیادی پیدا کردهاست.
سیستم اعلام حریق هگزا به یک باتری 9 ولت با طول عمر یکساله مجهز است. باتری سیستم اعلام حریق بیسیم هگزا با بوقهای پی در پی اتمام خود را هشدار میدهد.
فقط اینکه، چون سیستم بیسیم اعلام حریق هگزا در اصل دزدگیری است که به دتکتورهای تشخیص دود و آتش نیز مجهز شده مورد تأیید سازمان آتشنشانی نیست. اما به دلیل قدرت خوب در پایداری و عدم تداخل سیگنال ها با باند فرکانسی 434 مگا هرتز، در بسیاری از پروژههای موفق ایرانی بکار رفته است.
مرکز اعلام حریق آرات فایرآلارم
اگر درصدد خرید سیستم اعلام حریق بیسیم هستید مرکز اعلام حریق آرات فایرآلارم محصولات هگزا را با قیمت مناسب عرضه میکند. برای مشاهده لیست قیمت سیستم اعلام حریق هگزا بر روی لینک کلیک کنید. توصیه میشود حتما قبل از خرید با کارشناسان ما در این زمینه مشورت کنید.