
دتکتورهای حرارتی در یک سیستم کشف و اعلام حریق جایگاه ویژهای دارند. به طور کلی این دتکتورها شامل دو نوع اصلی دتکتور حرارتی ثابت و دتکتور حرارتی افزایشی (متغیر یا دینامیک) هستند. در سامانههای اتوماتیک کشف حریق، کاشفها یا دتکتورهای مختلفی داریم که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم.
انواع دتکتورهای اعلام حریق
به طور کلی فرآیند حریق نشانههای فیزیکی با خود به همراه میآورد که روش شناسایی حریق نیز استفاده از همین شاخصههای فیزیکی است. دتکتورهای اعلام حریق به نشانههای مختلفی از جمله دود، آتش، حرارت، گاز مونوکسید کربن و غیره حساس هستند و بر همین اساس به انواع زیر تقسیم میشوند.
- دتکتور حرارتی
- دتکتور دودی( ذرات)
- دتکتور شعله ای
- دتکتور گازی
دتکتورهای حرارتی به افزایش دما و حرارت حساس هستند و به محض تغییر در دما سیستم اعلام حریق را فعال میسازند. این دتکتورها معمولا در مکانهایی نصب میشوند که آتشسوزی تنها با افزایش دما و حرارت همراه است. در ادامه به معرفی انواع دتکتور حرارتی میپردازیم.
انواع دتکتور حرارتی (Heat Detector)
این نوع دتکتورهای آتش با توجه به مکانیسم و ساختمان خود بر اساس وجود شاخصهی فیزیکی حرارت، حریق را شناسایی میکنند و در دو نوع ساخته میشوند:
- دتکتورهای حرارتی دما ثابت
- دتکتورهای حرارتی افزایشی یا متغیر
دتکتور حرارتی با حرارت ثابت (Fixed Temperature Detectors)
این دستگاهها وقتی به کار میافتند که حرارت معینی برای تحریک گیرنده در موقعیت دتکتور ایجاد شده باشد. حداقل دما برای فعال شدن این دتکتورها عموماً ۱۳۵ درجه فارنهایت معادل 60 درجه سانتیگراد است. سنسور دتکتور حرارتی ممکن است ذوب شونده یا فیوزهای مبتنی بر خاصیت ترموکوپل باشد. در هر دو حالت دریافت حرارت کافی باعث فعال شدن دستگاه میگردد.
در مقایسهی این دو نوع، دتکتور حرارتی بیمتال ارجحیت دارد زیرا پس از هر بار عمل کشف حریق برای دفعات بعد قابل استفاده است. قسمت متحرک بیمتال به شکل دیسک مقعر است که پس از انبساط سطحی در اثر افزایش درجه حرارت ناشی از حریق، جریان برق را در مدار برقرار میکند.
دتکتورهای حرارتی افزایشی (Rate of Rise Detector)
در نوع دتکتور حرارتی افزایشی ( دتکتور حرارتی دینامیک یا متغیر) هرگاه روند افزایش درجه حرارت هوای محدوده دتکتور با روند قابل قبول دستگاه متناسب نباشد دستگاه عمل میکند. در این دتکتور المنتهای عمل کننده بر حسب سرعت تغییرات درجه حرارت ۱۲ تا ۱۵ درجه کلوین در هر دقیقه عمل میکنند. در صورتی که سرعت افزایش دما بیش از این مقدار باشد سنسور حرارتی فعال میشود.
ساختمان این نوع دتکتورها شامل یک لولهی مسی یا محفظه است که هرگاه هوای داخل لوله مسی (به شکل حلقوی) یا محفظه بر اثر گرما منبسط شود، با بالا رفتن فشار، دیافراگم قابل انعطاف تحت فشار داخلی جریان برق را برقرار میکند. لازم به ذکر است که محفظه کاملا بسته نیست و برای حذف خطای ناشی از تغییرات فشار هوای محیط و جلوگیری از اعلام کاذب روزنهای کوچک برای دیافراگم تعبیه شده است.
دتکتورهای حرارتی – مرکز اعلام حریق آرات
دتکتورهای حرارتی (آشکارسازهای حرارتی) یکی از روشهای کشف حریق است که عملکرد آنها مبتنی بر تشخیص حرارتی است که در زمان آتشسوزی ایجاد میشود. پروتکلهای سیستم آدرسپذیر به گونهای است که از دتکتورهای متعارف نمیتوان در سیستم آدرسپذیر استفاده کرد اما دتکتورهای حرارتی متعارف یک برند را میتوان در سیستمهایی با برند دیگر مورد استفاده قرار داد. برای اطلاع از قیمت انواع سیستمهای اعلام حریق میتوانید به صفحهی فروش سیستم اعلام حریق رجوع کنید. بعلاوه برای اطلاعات بیشتر با شماره تلفن ۰۹۱۲۰۱۴۹۴۲۵ تماس بگیرید.